bip.gov.pl
RSS
A A A K
SmodBIP

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY - WZÓR DLA RODZICÓW

15.02.2019

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY

Zespół Szkół nr 5 w Rudzie Śląskiej ul. Alojzego Jankowskiego 2 w świetle przepisów prawa (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE , tzw. „RODO”) jest administratorem Państwa danych osobowych.
Inspektorem ochrony danych Zespołu Szkół nr 5 w Rudzie Śląskiej ul. Alojzego Jankowskiego 2 jest Pan Piotr Żurowiec, kontakt mailowy: iod@komplex.info.pl

Przepisy prawa nakładają na nas obowiązek przekazania poniższych informacji (zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.):

Państwa dane osobowe przetwarzane są w następujących celach:

1. Podstawą prawną dla przetwarzania danych są:

• przepisy prawa (art. 6 ust. 1c RODO) – są to ustawy: o systemie oświaty, Prawo oświatowe, o systemie informacji oświatowej, o samorządzie gminnym (art. 9a) oraz akty wykonawcze do tych przepisów w tym: przyjęcia dziecka/Ucznia do szkoły, realizacji zadań oświatowych, zapewnienia bezpieczeństwa dziecka/Ucznia w czasie pobytu w szkole (monitoringu wewnętrznego i zewnętrznego) jak i zabezpieczenia mienia szkoły, umożliwienia dziecku/Uczniowi korzystania z pełnej oferty szkoły,
• Państwa zgoda (art. 6 ust. 1a RODO) – np. pobierana przy okazji przetwarzania wizerunku Państwa dziecka/Ucznia lub innych danych umieszczanych na stronie internetowej szkoły i facebooku szkoły oraz na stronach internetowych Miasta Ruda Śląska w celu zaprezentowania osiągnięć uczniów, udziału w konkursach, zawodach sportowych, imprezach kulturalnych, których przetwarzanie nie wynika wprost z przepisów prawa

2. Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres rekrutacji oraz okres nauki, zgodnie z ustawą o systemie oświaty, a także z odrębnych przepisów (Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych (Dz. U. 2011 nr 14 poz. 67).

3. Państwa dane nie będą podlegały profilowaniu, czyli zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji bez udziału człowieka.

4. Do zrealizowania wymienionych wyżej celów wymagamy danych, które pomogą nam Państwa zidentyfikować oraz danych np. o rozwoju psychofizycznym i stanie zdrowia dzieci. Podanie niezbędnych danych jest obowiązkiem ustawowym (wynika z odrębnych przepisów).

5. Do Państwa danych ma dostęp placówka Medycyny Pracy w zakresie realizacji właściwej opieki zdrowotnej na podstawie podpisanej umowy powierzenia danych., Towarzystwo Ubezpieczeniowe w zakresie dobrowolnego ubezpieczenia NNW.


6. Do Państwa danych ma dostęp firma VULCAN sp. z o.o. (ul. Wołowska 6, 51-116 Wrocław) na podstawie podpisanych umów powierzeń danych. Firma ta obsługuje nasze systemy informatyczne lub udostępnia nam narzędzia informatyczne.

7. Nie pozyskujemy danych z innych źródeł, niż tylko od Państwa. Nie będziemy przekazywali tych danych poza EOG (Europejski Obszar Gospodarczy – kraje Unii Europejskiej, Norwegia, Liechtenstein, Islandia).

8. Mogą Państwo złożyć do nas wniosek, dotyczący danych osobowych, o:

• dostęp do swoich danych,
• sprostowanie danych,
• ograniczenia przetwarzania
• prawo do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania.

9. Mają Państwo prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważają Państwo, że przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy prawa.

10. Podanie przez Państwa danych osobowych jest wymogiem ustawowym zgodnie z ustawą o systemie oświaty i wydanych do niej aktów prawnych, a w pozostałym zakresie dobrowolne.

W każdej sprawie dotyczącej Państwa danych można kontaktować się pod adres mailowy iod@komplex.info.pl lub korespondencję kierować na adres : Zespół Szkół nr 5, ul. Alojzego Jankowskiego 2, 41-710 Ruda Śląska

SZANOWNI RODZICE!

Zgodnie z postanowieniami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), Szkoła ma obowiązek przekazać rodzicom uczniów informację dotyczącą zasad i celów przetwarzania danych osobowych. Naszym celem jest zapewnienie Państwa o tym, że dana Państwa dzieci przetwarzane w sposób bezpieczny i zgodny z wymogami prawa. W związku z powyższym informujemy, że Zespół Szkół nr 5 w Rudzie Śląskiej ul. Alojzego Jankowskiego 2 przetwarza dane osobowe uczniów (w tym dane osobowe ich rodziców lub opiekunów) zarówno w związku z realizacją przepisów prawa, tj. Ustawy z dnia 14 grudnia 2016r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 59 ze zm.), jak i na podstawie zgód na przetwarzanie danych osobowych, jak i do celów związanych z promocją Szkoły (pełna treść informacji znajduje się w „obowiązku informacyjnym” umieszczonym na 1 stronie dokumentu).

OŚWIADCZENIE O ZAPOZNANIU SIĘ Z INFORMACJĄ
DOTYCZĄCĄ PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH UCZNIÓW
ZESPOŁU SZKÓŁ NR 5 W RUDZIE ŚLĄSKIEJ

Jako rodzic/opiekun prawny uprawniony do składania oświadczeń dotyczących mojego dziecka/Ucznia :

…………………………………………………………………………………………………………………………
(imię i nazwisko dziecka/ucznia)

Oświadczam, że w dn. …………………………………….. zapoznałam/-em się z treścią Informacji dotyczącej przetwarzania danych osobowych uczniów Zespołu Szkół nr 5 w Rudzie Śląskiej

                                                                        …………………………………………
                                                                           (czytelny podpis rodzica, opiekuna ucznia)

Opublikował: Paweł Gubała
Publikacja dnia: 15.02.2019

Dokument oglądany razy: 143
« inne aktualności